Biobesök på Scala

Sölvesborg har en mysig och gedigen biograf. Scala heter den.

I dag har jag träffat Jörgen Persson som driver den ihop med sin familj och som har gjort det i över 20 år.

Scala är precis som man vill att en biograf ska vara. Varma färger, skön atmosfär och mitt i stan med en enda salong och doft av popcorn i foajén. Sölvesborgarna gillar sin bio också. Glädjande är att den filmstudio som finns i Sölvesborg och har sina visningar varannan torsdag och visar något smalare film, inte sällan från Europa, har fullt. Alla de 130 platserna är upptagna och människor står i kö för att få bli medlem i föreningen.

En annan förening är Classica med medlemmar som ser gamla filmer, typ från 40-talet. Utöver dessa verksamheter finns seniorbio på måndagseftermiddagarna, barnvagnsbio och numera också teater från Globe i London. Men lokalen används också till annat. För ett tag sedan var Jaques Werup och Jan Lundgren där och höll konsert, nästa lördag är det socialdemokratisk skolkonferens och om några veckor kommer skådespelaren Kim Anderzon med en föreställning.

Det är positivt hur familjen Persson med stor entusiasm driver bion och följer med i utvecklingen och hittar nya användningsområden. De har gjort omfattande investeringar i nya stolar och digitaliserat bion och därmed skapat nya förutsättningar för bion. Sölvesborgarna är glada över sin bio och den är värdefull för hela staden.

Min förhoppning och ambition är att skolorna ska använda sig mer av bion och ge våra skolbarn möjlighet att se bio på riktigt för att sedan kunna diskutera filmens underhåll. I dag är det inte så, men vi arbetar för att hitta goda möjligheter för det.

Lämna en kommentar