Slå ihop landsting och region så fort som möjligt

Vi är många som sett fördelen av Region Blekinge men som också beklagat att lagen inte gjort det möjligt att ha en enda kraftfull regional politisk organisation för Blekinge. Nu har staten gjort det möjligt för landstingen att ta över utvecklingsansvaret från länsstyrelsen och kommunala samverkansorgan. Det innebär att landets samtliga landsting kan få bli en regionkommun likt dem i exempelvis Skåne och Halland. Därför kan jag inte se någon annan utveckling än att även Blekinge tar den här chansen, redan till 2015.

Blekinge är ett litet län – ungefär samma invånarantal som Linköpings kommun – i ett utsatt läge utanför de dynamiska storstadsregionerna. Ungdomsarbetslösheten är högst i landet och befolkningen minskar i antal. Samtidigt är vi många som ser potentialen i regionen. Med bättre kommunikationer kan vi knytas till Öresundsregionen och vårt läge som porten mot Östeuropa bjuder på stora möjligheter. Dessutom finns här förutsättningar i form av en en god boendemiljö, av kreativa människor, en rik industritradition – och faktiskt det faktum är att vi är små och således skulle kunna vara snabbfotade och effektiva.

Vad vi behöver är högt satta mål och en offensiv och framtidsinriktad inställning. Vi behöver också politiker som vågar och som kan se till hela regionens utveckling. Debaclet med Pågatågstrafiken under våren visade med all önskvärd tydlighet bristerna och länets oförmåga att kunna fatta beslut som främjar en positiv utveckling för regionen. Nu kunde enskilda kommuner blockera nödvändiga beslut och enligt min bestämda uppfattning försvåra en positiv utveckling. Det är inte rimligt. Därför behövs en regional organisation som kan se till hela regionens bästa.

Lilla Blekinge har i dag två politiska organisationer på den regionala nivån. När staten nu gör det möjligt att i praktiken slå samman de båda organisationerna är det orimligt att försvara varför det ska fortsätta vara så. Om vi istället skulle skapa en enda kraftfull politisk organisation som kan se hela det regionala perspektivet och ta ett fullt ansvar för hur landstingets skattepengar bäst kommer blekingarna till nytta vore det positivt och skulle skapa goda förutsättningar.

Ett exempel där det skulle bli bättre förutsättningar är den regionala kulturen. Inom kulturen är konstruktionen att Region Blekinge är huvudman för de regionala institutionerna och tar emot det statliga stödet. Samtidigt är det landstinget som är stiftare i Blekinge Museum och aktieägare i Regionteatern Blekinge Kronoberg. Det är också från landstinget det regionala stödet till kulturen utbetalas och där nivån bestäms. Detta är onekligen invecklat, men tack vare en god dialog fungerar det relativt väl. Situationen hade dock helt klart förenklats om det funnits enbart en regional politisk organisation med en helhetssyn på regional utveckling.

Region Blekinge har haft en mycket viktig betydelse som en arena och mötesplats för kommunernas främsta företrädare i frågor kring hela regionens utveckling. En sådan arena förutsätter inte att det finns ett kommunalt samverkansorgan, den kan även skapas inom ramen för en regionkommun och inom fler delar än i det vi kallar utvecklingsfrågorna. MIn övertygelse är att den regionala politiska organisationen stärks om kommunernas främsta företrädare finns i den. Den kommunala nivån har en stark legitimitet bland invånarna och den regionala nivån blir främst därför en möjlighet till samverkan där kommunerna är för små eller inte har statens uppdrag.

Förutom de landsting som tidigare blivit regioner – Skåne, Västra Götaland, Halland och Gotland – har nu ytterligare sex landsting beslutat att hos regeringen ansöka om att få bli regionkommun till 2015. Dessutom sker diskussioner i fler län och det finns därför anledning att tro att ännu fler följer efter. När fler och fler väljer att ta detta steg ser jag det som otänkbart att det tredje minsta landstinget väljer att behålla två organisationer.

Först fattar vi beslut om att till regeringen ansöka om att så fort som möjligt bli en regionkommun, sedan tar vi chansen att skapa något som kan upplevas som nytt och offensivt. Genom en mer kraftfull politisk organisation skapar vi bättre förutsättningar för en positiv utveckling, sedan använder vi dessa förutsättningar och kraftsamlar för ett Blekinge som växer och upplevs som en spännande framtidsregion.

Lämna en kommentar